10 fremtids-hacks for frivillige

En ny manual for fremtidsfærdigheder

Vi har i Danmark en lang tradition for frivilligt arbejde. At være frivillig har historiske set givet mening både for samfundet og det enkelte individ. Data viser, at frivillige er mere lykkelige, har et stærkere socialt tilhørsforhold og tilegner sig kompetencer som kan bruges i alle dele af livet. Man finder kort sagt mening og retning i tilværelsen som frivillig.  

Eller sådan var det i hvert fald førhen. 

For frivilligheden er under pres i Danmark. Mange frivillige oplevede allerede inden Corona-epidemien, hvor psykisk udmattende dét at være frivillig kan være. Med et voksende pres på den enkelte, fortæller frivillige i stigende grad at meningen med arbejdet bliver sværere og sværere at finde. Det frivillige engagement som burde være et plus, bliver i stigende grad en mental byrde.  

Spørgsmålet er, hvad man som frivillig kan gøre, hvis man har svært ved at overskue de nye udfordringer, krav og forventninger, som konstant er i forandring. Hvilke værktøjer kan vi som individer gøre brug af, for at blive den bedst mulige udgave af os selv? Hvad kan den enkelte frivillige støtte sig op af, når man pludselig bevæger sig på usikker grund?

Manual for fremtidsfærdigheder 

Instituttet for Fremtidsforskning har derfor udarbejdet en manual for at styrke de frivilliges fremtidsfærdigheder.  

Udgangspunktet er, at den enkelte frivillige i stigende grad har brug for at blive udstyret med disse fremtidsfærdigheder, som er enkle og fleksible at bruge, for at give dem værktøjer til at kunne navigere tidens usikkerheder. Lykkes dette, giver det ro til den enkelte, skaber mening, handlekraft og mentalt overskud.  

Fremtidsfærdigheder er et kompetencebegreb, der er udviklet og defineret af UNESCO, som sætter fokus på individets evne til at forestille sig fremtiden på forskellige måder – og det bliver anset som værende en vigtig kompetence fremadrettet. At være bevidst om de forskellige fremtider og udfordre sine egne forudfattede antagelser, for derved at tænke i alternative fremtidsscenarier og se på nutiden med friske øjne.  

Manualen indeholder en perspektivering af tidens usikkerheder for de frivillige, samt 10 konkrete fremtids-hacks som alle på individ-niveau kan arbejde med for at skabe mening i arbejdet og derved få mere mentalt overskud. 

Du kan som frivillig således blive inspireret af en række konkrete værktøjer og metoder, så du kan arbejde struktureret med fremtidens mange usikkerheder - både i arbejdet som frivillig og som generel kompetence i livet. 

Manualen er udarbejdet af Instituttet for Fremtidsforskning med støtte fra Velliv Foreningen.  

Download appendix (inkl. uddrag fra ekspertinterviews og resultater fra spørgeundersøgelse). 

Download manualen

Online præsentation af manualen

Vi præsenterede manualen v. projektansvarlig Bugge Holm Hansen d. 22. marts 2022. Se eller gense webinaret forneden.

Er du interesseret i at vide mere om vores arbejde med frivillighed?