Futures Lab byStudents

Nyt projekt ruster unge til fremtidens uforudsigelighed

Futures Lab byStudents

byStudents og Instituttet for Fremtidsforskning lancerer nu projektet ’Futures Lab byStudents’ – et forløb med undervisning og events, som styrker studerendes fremtidskompetencer og klæder dem på til at håndtere en kompleks og uforudsigelig fremtid. Futures Lab byStudents er støttet af Tuborgfondet og Knud Højgaards Fond.

Projektet skal styrke studerendes fremtidskundskaber og dermed skærpe deres evne til at forebygge og innovere i mødet med usikkerhed og kompleksitet. Baseret på danske virksomhedscases bliver studerende inviteret til at udvikle konkrete løsninger på udvalgte samfundsudfordringer og får skærpet deres værktøjer til at skabe meningsfuld forandring. Projektet udmønter sig i tre tiltag: Kompetenceforløb, events og netværk.

”Evnen til at forestille sig og udforske forskellige, mulige fremtider, på dansk kendt som fremtidskundskab, besidder alle. Men hvis ikke vi træner den, vil de fleste have svært ved at forestille sig en håbefuld fremtid, der består af andet end flyvende biler, robotter og altødelæggende klimaforandringer. Derfor er det enormt vigtigt at nutidens og fremtidens borgere træner disse færdigheder”, siger Thor Gustavfson, seniorrådgiver ved Instituttet.

Det tilslutter naturressourcestuderende Anna Leed Madsen sig: ”Jeg tror, der ligger meget magt i at begrænse folks forestilling om mulige fremtider. Det er virkelig vigtigt, at vi lærer at udfordre de scenarier.”

Kompetencer til forandring

Under kompetenceforløbet vil studerende skulle forholde sig kritisk til dominerende opfattelser af fremtiden og konstruktivt til muligheder og udfordringer. Gennem kreativ systematisk tænkning lærer deltagerne at omsætte idéer til reelle initiativer. Samtidig erfarer de, hvordan deres kompetencer kan bruges strategisk til at skabe positiv forandring.

”Studerende efterspørger i høj grad at blive klædt på til at møde fremtidens udfordringer, og de ønsker at kunne bruge deres uddannelse til noget, der nytter. Vi vil gerne understøtte skærpelsen af studerendes handleevne i mødet med fremtidens uforudsigelighed, så de bliver klædt bedre på til at skabe den positive forandring, de ønsker at være en del af,” siger Jacob Ørum, direktør for byStudents.

Jurastuderende Lova Luna Due bakker op om behovet for nye kompetencer: ”I stedet for at symptombehandle de problemer, vi har nu, ville det give mening at forstå, hvilke aktive skridt vi kan tage for at nå til en anden slags fremtid. Jeg tror, vi har brug for at lære at tænke lidt ud af boksen.”

Fremtidssalonerne

Med udgangspunkt i de emner, der behandles i kompetenceforløbet, udvikles og afholdes tre åbne events, der bearbejder fremtidstænkning fra et debatterende, legende og sanseligt perspektiv. Arrangementerne henvender sig til et bredere publikum og vil være en mulighed for opbygning af netværk og partnerskabsdannelse.

Futures Student Network

Et netværk for studerende med engagement i fremtidskundskaber bliver en naturlig, åben forlængelse af kursusforløbet og samler studerende som ambassadører for fremtidskundskab.

Tilmelding

Kompetenceforløbet henvender sig til studerende og løber over perioden 26/2-23/5 2025. Forløbet har syv workshopgange, der finder sted i København.

De tre offentlige begivenheder finder sted i marts til maj måned og er åbne for alle og enhver. Du vil kunne finde information om dem og om tilmelding på byStudents' hjemmeside og Instituttet for Fremtidsforsknings hjemmeside.

Kontakt

  • Jacob Ørum, direktør i byStudents, jor@studenterhuset.com, 31 35 42 99.
  • Thor Svanholm Gustavfson,seniorrådgiver hos Instituttet for Fremtidsforskning, tsv@cifs.dk, 28 77 47 97

Om projektpartnerne

byStudents er en nonprofitorganisation, som gennem fællesskaber og engagement forsøger at skabe engagement og trivsel for unge. Vi er en organisation af studerende for studerende og står bl.a. bag Studenterhuset i Købmagergade, den årlige KU Festival, midlertidige studieboliger i København og International Students Survival Guide.

Instituttet for Fremtidsforskning er en almennyttig tænketank, hvis formål er at hjælpe mennesker med at forestille sig, arbejde med og forme fremtiden. IFF leverer værktøjerne til at handle på fremtiden på baggrund af 50+ års erfaring med fremtidsforskning og foresight. Instituttet huser den danske hub for Teach the Future, der arbejder for udbredelse af fremtidskundskaber som livsfærdighed ved at bringe fremtiden ind i dannelsesprocesser.

Tuborgfondet støtter unge mellem 16-30 år i at udleve deres drømme om en håbefuld og bæredygtig fremtid. For som samfund når vi aldrig længere end ungdommen drømmer. Og som erhvervsliv når vi aldrig længere end næste generations handlekraft, mod og evne til at tænke nyt.

Knud Højgaards Fond er en almennyttig erhvervsdrivende fond. Fonden støtter erhvervsmæssige, kulturelle, videnskabelige, sociale og kunstneriske formål til gavn for Danmark og dets befolkning – blandt andet ved at bidrage til dansk ungdoms dygtiggørelse og uddannelse.