Nicklas Larsen er seniorrådgiver og leder af kunst og kultur på Instituttet. Han er en førende fremtidsforsker med over ti års erfaring. Han er underviser, forfatter og foredragsholder, der arbejder for at fremme den politiske repræsentation af fremtidige generationer.
Nicklas udstyrer elever og ledere med de kritiske færdigheder og værktøjer, der er nødvendige for at forestille sig, planlægge og navigere i nye fremtider. Hans arbejde driver systemisk forandring, fremmer retfærdighed mellem generationerne og bidrager til at forme transformative politikker på tværs af sektorer.
UNESCO-professorat i Anticipatory Leadership og Futures Capabilities
Nicklas er UNESCO Co-Chair i Anticipatory Leadership and Futures Capabilities i samarbejde med Aarhus Universitet. UNESCO Chair er et forsknings- og fortalervirksomhedsprogram i tråd med UNESCO's mission om at fremme samfundets fremtidskompetencer. I denne rolle integrerer og udbreder Nicklas fremtids- og fremsynskompetencer på tværs af uddannelse, politik og offentlig debat - især gennem kulturelle institutioner.
Fremtidskoalitionen
Nicklas spillede en nøglerolle i etableringen af Fremtidskoalitionen - et tværsektorielt initiativ, der forener organisationer, der arbejder for at fremme juridisk repræsentation for fremtidige generationer og integrere princippet om retfærdighed mellem generationerne i den politiske beslutningstagning. Initiativet er i tråd med de forpligtelser, som 143 FN-medlemsstater, herunder Danmark, har påtaget sig gennem FN's erklæring om fremtidige generationer (2024).
Parsons School of Design
Nicklas er medlem af fakultetet på Parsons School of Design i Paris, hvor han har været med til at designe læseplanen og underviser i Parsons Futures Lab - et eksperimentelt læringsmiljø, der udforsker fremtidskompetencer, spekulativt design, prototyper og langsigtet tænkning.
Teach the Future - Danmark
Nicklas etablerede og leder Teach the Future i Danmark, som er en del af et globalt initiativ, der er dedikeret til at integrere fremtidstænkning i uddannelse. Han er fortaler for integrationen af fremtidsforskning i skolerne og giver undervisere og studerende mulighed for at udvikle den tankegang og de færdigheder, der er nødvendige for at navigere i og forme fremtiden.
Soon Lab for Possible Futures & Futures Fellows Programme (2025)
Nicklas initierede og kuraterede Soon Lab for Possible Futures på Thoravej 29 på vegne af Bikubenfonden sammen med Majken Overgaard. Dette eksperimentelle rum udforsker kropslige og rumlige engagementer i fremtidstænkning og forandringsskabelse. Som en del af initiativet har han også været med til at udvikle Futures Fellows-programmet, der fremmer et nyt kollektiv af praktikere fra hele det danske system, som søger at besvare og praktisk reagere på et fælles spørgsmål: Hvordan handler vi for fremtidige generationer i nutiden?
FN's topmøde om fremtiden og EU's retfærdighed mellem generationerne (2024/2025)
Nicklas har aktivt bidraget til den globale politiske indsats på FN's topmøde om fremtiden og EU's initiativ om retfærdighed mellem generationerne som medlem af Network for Institutions and Leaders for Future Generations (NIFG). Hans arbejde støtter integrationen af langsigtet tænkning og fremsyn i ledelsesstrukturer, især når det gælder unge og fremtidige generationer.
Aeon & Mewtronix - A futures tale (2024)
Nicklas er medforfatter til Aeon and Mewtronix - A Futures Tale, en tegneserie skabt til børn og unge, der bringer fremtidstænkning, systembevidsthed og handlekraft ind i læringsmiljøer - oversat til 10 forskellige sprog. Tegneserien er udviklet i samarbejde med den kendte fremtidsforsker Sohail Inayatullah og støttet af det globale Teach the Future-netværk, og den introducerer foregribende processer i klasseværelset gennem en engagerende fortælling og open source-undervisningsmaterialer. I fem kapitler følger læserne Aeon og deres robotkammerat Mewtronix, mens de udforsker forskellige tidshorisonter, alternative scenarier, omsorgsetik og fantasiens kraft.
Fremtidens filantropi - Forventning som et fælles gode (2024)
I samarbejde med Philea (Philanthropy Europe Association) har Nicklas stået i spidsen for en skelsættende undersøgelse, der kortlægger nye fremtids- og fremsynspraksisser inden for den filantropiske sektor og civilsamfundet. Publikationen indrammer foregribelse som en kollektiv ressource og opfordrer til et systemisk skift i, hvordan fonde engagerer sig i langsigtede forandringer.
Kultivering af fremtidstænkning på museer (2024)
Nicklas har sammen med Loes Damhof skrevet et kapitel i den banebrydende Routledge-publikation Cultivating Futures Thinking in Museums, redigeret af Kristin Alford. Kapitlet placerer museer som vigtige kanaler til at fremme fremtidskompetence og argumenterer for deres rolle som rum for offentlig fantasi og kritisk engagement i langsigtede samfundsmæssige udfordringer.
Den Asiatiske Udviklingsbank - Træning i strategisk fremsyn (2022/2023)
Nicklas designede og leverede fremtidskompetence og ledertræning til mere end 200 medarbejdere i Den Asiatiske Udviklingsbank. Dette omfattede åbne og skræddersyede kursusformater, ledertræning og bidrag til Office of the General Counsel's årlige møde - og støttede bankens bevægelse mod foregribende styring.
Tidligere i sin karriere inden for fremtidsforskning har Nicklas samarbejdet med virksomheder, regeringer og kulturinstitutioner om at forme langsigtede strategier og politikker. Hans portefølje omfatter arbejde med IKEA (Retail Futures), NRK og DR (Public Service & Media), nordiske og canadiske sundhedskoalitioner (Health Futures & Policy), OECD's Global Foresight Community (Risk & Resilience), ARKEN Museum of Modern Art (Arts & Technology Futures), UNESCO's Futures Literacy Summit og netværket Future-Oriented Museum Synergies.
Book Nicklas til foredrag, træning, facilitering eller strategiske processer, til at fremme fremtidsfærdigheder.